Acreditare ARACIP și Construcție imobil Grădinița Dr Luca (proiect educational)

Grădinița Creștină Dr. Luca și-a deschis porțile pentru primii copii în anul 2001, la inițiativa pastorului și a câtorva părinți din Brăila. Grădinița a reprezentat realizarea visului unor părinţi şi a unor cadre didactice, care şi-au dorit un cadru special pentru copiii lor, în care să fie promovate anumite valori și în care să se realizeze o educaţie puternic formativă, avându-l ca model pe Fiul lui Dumnezeu. A inceput cu 7 copii într-o sală de clasă pusă la dispoziție de Școala Postliceală Sanitară Dr. Luca, cu un minim de material didactic, primit din donații.

Grădinița a trecut la program prelungit, în septembrie 2004. Aceasta a însemnat amenajarea unei foarte modeste cantine într-un mic hol și într-o cameră mică, fără lumină naturală. Ulterior a fost mutată în 2 camere dintr-o anexă a școlii sanitare, unde copiii puteau rămâne de dimineață, de la 7.30 până la ora 17.00 după-amiaza la grădiniță, unde învățau, dormeau și serveau și 2 mese sănătoase, deși pregătite într-un spațiu modest. Numărul copiilor a crescut la 20, mai mult decât capacitatea maximă a celor 2 anexe. Părinții copiilor, provenind din diverse medii religioase (adventiști, baptiști, penticostali, ortodocși, musulmani) erau foarte încântați de activitatea de la grădiniță, de atmosfera de familie, de momentele de dimineață, care începeau cu rugăciune, cântece și povestiri biblice, de activitățile didactice, care erau desfășurate cu profesionalism și chiar de meniul ovo-lacto-vegetarian. Uneori cereau rețete și spuneau că la grădiniță copiii lor mănâncă foarte bine, iar acasă fac mofturi și le spun să le dea mâncare ca la grădi.

Problema cu care ne-am confruntat foarte curând a fost apariția mucegaiului în acele anexe, care erau, de fapt, o casă veche renovată. Am fost nevoiți să închidem temporar activitatea grădiniței, iar un an școlar grădinița a funcționat într-o clădire închiriată în oraș, ceea ce a fost greu de suportat financiar. La inițiativa Bisericii Adventiste a fost înființată, în anul 2008, Școala Primară Dr. Luca. Împărțirea spațiului destul de limitat pentru cele trei instituții de învățământ (școală sanitară, școală primară, grădiniță și, din 2016 și gimnaziu) a fost o adevărată provocare pentru conducerea școlilor, pentru cadre și pentru elevi. Fiind de vârste diferite, cu nevoi diferite, cu program diferit, dar și pentru că efectiv nu mai aveam loc (am despărțit clase cu pereți falși, am funcționat și în capela modificată astfel încât să găzduiască 3 clase). Am ajuns astfel în situația să fim nevoiți să ne mutăm.

Școala  gimnazială și grădinița s-au mutat în spațiul actual în anul 2017. Deși avem o clădire mult mai spațioasă, foarte curând ne-am confruntat însă, și aici, cu vechea problemă a lipsei de sațiu. Numărul copiilor a crescut rapid, acum școala găzduind peste 100 de elevi.  Anul acesta școlar am obținut acreditarea grădiniței prin OM. nr. 4497/09.06.2020, un pas extrem de important pentru o grădiniță privată, o recunoaștere oficială a calității educației desfășurate într-o instituție de învățământ.

Grădinița, care acum are 2 grupe cu aproximativ 30 de copii, a ajuns din nou „Cenușăreasa” școlii, fiind repartizată să funcționeze în demisolul clădirii. Deși situația a fost mult mai bună decât în vechiul sediu, sălile sunt mici, copiii nu se bucură de lumină naturală, iar iarna apare și aici problema mucegaiului. Visul nostru este să construim o clădire nouă pentru grădiniță, în curtea școlii. Ne dorim o clădire cu săli de clasă spațioase și suficiente (care să aibă fiecare ieșire într-o curte cu flori), cu ferestre mari, cu sală de mese și bucătărie. Marea provocare o reprezintă însă costurile imense ale construcției.